Billed af coca-cola logo
Cola-guiden


Guiden er delt op i følgene afsnit:Valget
Først og fremmest skal du vælge hvilken Cola du vil købe. Der er jo en del mærker, og jeg har valgt og koncentrere mig om Coca Cola da det er hvad jeg selv bedst kan lide. Alle andre mærker kan også bruges til denne guide, men der kan dog være ting der ikke helt passer sammen, f.eks. "mindst holdbarhed til" dato og den kode der står efter. En grund til at fravælge de billige colaer, ud over de smager dårligt, er at deres flasker ikke altid er lige gode og, desværre for ofte, utætte.

Købet
Du kan selvfølgelig købe en cola lige der hvor du har lyst, men der er forskel på den alt efter om du har købt den i en kiosk, Superbrugsen eller Netto. Du skal finde ud af hvilken forretning der har størst afsætning af cola, for der er hurtig gennemgang af cola. En netto er et godt valg hvis du går efter 1½ liter, men en kiosk kan også være et fint valg for ½ liters, men der skal du ikke købe 1½ liter for de sælger simpelthen ikke så mange.
Du skal vælge den nyeste cola da den smager bedst, for colaer BLIVER gamle. Efter 3-4 måneder begynder smagen at forsvinde og nogle gange bliver den dårlig. Efter min viden lige nu kan en cola holde sig 10 måneder inde for holdbarheds datoen. På den måde kan du ved simpel hovedregning finde ud af hvor gammel din cola er. Hvis den dato hvor du har købt den er 16-12-99 og datoen på colaen siger 020900 så er den 1 og 14 dage gammel, hvilket er en ret ny cola, og smagen burde derefter være i orden.
Når du står i forretningen og har fundet et parti colaer som er nye skal du derefter kigge efter hvordan flasken ser ud. Er den ny, gammel og har den mange ridser. Du skal selvfølge gå efter de nye flasker for de gamle har været renset mange gange med kemikalier, og selv om du skulle være 100% rene kan det påvirke smagen. En anden fare ved gamle flasker med ridser er tæring. Jeg har dog kun oplevet det en gang med en billig cola, men når den er gennemtærter er der ikke noget ved at drikke en cola uden brus.
Det næste du skal tjekke inden du vælger selv colaen er om låget er skruet ordentligt på. Det kan du gøre ved at skrue let på låget og hvis det giver den mindste smule efter skal du vælge en anden, og evt. sige det til forretnings personalet, sådan så andre cola drikkere kommer ud for at få en cola uden brus med hjem.
Du kan evt. spørge din brugsuddeler hvor når han får Coca-Cola hjem.

Transport
Når du har fundet Colaen i forretnings køledisk skal den så betales. De kan tryk lægge den i en kurv eller en vogn, men når den skal på varebåndet ved kassedamen, må du ikke stille den op, for båndet køre i ryk og de ryk kan få colaen til at vælte og derved miste lidt af sin brus. Læg den ned, og helst sådan så at spidsen af colaen peger mod kassedamen for så ruller den ikke. Du kan evt. gøre kassedamen opmærksom på at hun ikke skal kaste rundt med flasken. Transporten hjem skal du også passe på med. Du skal f.eks. ikke bare lægge colaen på bagagebæret, da din cykel ryster ret meget når du cykler. Hvis du er på cykel er det en god ide at have en rygtaske du kan have den i.

Opbevaring
Når du har fået transporteret colaen hjem, skal du også opbevare den sikkert. Du skal overveje om du skal drikke en inden for 2 timer, eller om det er en der skal stå til den du elsker der kommer hjem fra ferie om 1 uge. Hvis du skal drikke den inden 2 uger er køleskabet et godt køligt opbevarings sted. Du skal dog ikke sætte den i lågen, da colaen så bliver rystet hver gang du åbner køleskabet. Et godt sted er bunden, da kuld går tilbunds og du kan få temperaturen ca. 1 grad ned. Hvis du skal gemme den i 1 uge, kan du gemme den næsten lige hvor du har lyst. Du skal dog ikke sætte den i nærheden af en ovn eller radiator. Køleskabet er igen en god ide, men andre kølige steder er også fine.
Hvis du står i den situation at du skal bruge din Cola her og nu, og den er lunken så skal den i fryseren. Her skal du dog passe meget på. Hvis du glemmer tiden, og Colaen fryser til er brusen næsten gået tabt. Det må IKKE ske. En ½ liter Cola kommer ned på den rigtige temperatur efter 20 minutter, og en 1½ Cola kan klare mellem 40-60 minutter. Du kan evt. gå ud og dreje den lidt så den ikke kun fryser samme sted.

Åbning af Cola
Nu har din cola stået i dit køleskab og nu er det det rigtige tidspunkt at åbne colaen. Det kan være lidt svært at få skruet låget an colaen hvis du har fedtede fingre. Du skal så tage et stykke groft stof mellem dine hånd og cola låget. Hvis colaen skulle begynde at bruse op, er du på røven. Den skal bruse lidt, men hvis den gør selv om du er 100 % på at den ikke er rystet, så er det et tegn på den måske er for varm. Der kan du så vælge at skrue låget på igen og stille den til nedkøling. Hvis den bruser meget op skal du skynde dig at skrue låget på igen til du ser brusen lægger sig. Så skal du skrue låget lidt op så den siger en lille pffffttt lyd. Det lader du den så gøre til lyden er væk og så er brusen også væk. Med lidt øvelse kan du gøre det på hurtig måden. Der skruer du meget op og lukker hurtigt igen, og sådan bliver du ved til brusen er væk.

Opskænkelse af Cola
Hvis du har et glas i nærheden af dig, er det klart at fortrække i forhold til at drikke af flasken. Dog kan man uden nydelsestab drikke af en 0.25L glasflaske. Når du hælder op skal du hælde op i en vinkel på omkring 45° +- 4°. Gør det langsomt så det ikke skvulper når det strømmer ud af flasken. Du skal passe på alle de stænk der kommer når du hælder op. I længden kan det blive fedtet på bordet.

Drikkelsen af Cola
Det her er næsten det vigtigste punkt. Det er jo det, det hele går ud på. Og det er meget individuelt hvordan man drikker sin Cola, men for at få den fulde smag skal du lige være opmærksom på at man ikke bare smager med tungen. Du skal derfor sørge for at skvulpe colaen rundt i hele munden. Det kan være et problem hvis du har gangebøjle, for der sidder noget plast agtigt og dækker for gangen og det er det Colaen smager godt. Og lad nu være med at drikke den i en mundfuld. Nyd den.

Pant for Colaen
Her i Danmark har vi et pantsystem. Det er derfor at en cola koster mere end der står på hyldeskiltet. Du kan godt få pengene tilbage for flasken. Den skal bare være i hel tilstand med låget skruet på, men den del får man ikke penge for. I nogle kiosker og købmænd kan man være heldig at få 50 øre mere for en flaskepant.

Forum
Jeg har på mit forum oprettet, en tråd der hedder "Cola". Du er meget velkommen til at skrive dine erfarringer her. Evt hvis du lige ser et super tilbud et eller andet sted. Du skal registere dit navn på forummet, men det tager lige 20 sekunder. Du kan finde forummet her: www.duks.dk/forum

Det var så enden på Colaguiden. Du er meget velkommen til at sende ideer og rettelser til guiden på emil@duks.dk

Opdateret d. 10.2.2003 Coca Cola er et registret varemærke.